JULIA Zeitgeist och serendipity

Generellt tycker jag att bibliotek är ganska dåliga på att lyfta fram resurser. Det snackas en massa om serendipity men det görs ganska lite för att skapa bra förutsättningar för denna typ av fynd.

En snabb koll bland Sveriges högskole- och universitetsbiblioteks bibliotekskataloger visar på väldigt få som lyfter fram enskilda verk, topplistor, omslag osv. Många har nyförvärvslistor men nästan enbart i form av länkar. Ett av få undantag är Gunda som slumpar fram ett omslag.

Folkbiblioteken är bättre. Mina bibliotek har på startsidan en massa förslag och när man söker så visas även lite andra titlar än de som finns i träfflistan. Biblioteket.se har samma typ av funktion. Till och med mitt stadsbibliotek jobbar med att systematiskt lyfta fram kommentarer, inköp m.m.

Bokhandlarna är grymt bra på att visa relaterade titlar och på att konkretisera människors surfande och sökord med förslag på titlar, dvs att skapa förutsättningar för serendipity.

För en stund sedan började jag knacka på förutsättningarna för en Zeitgeist sida till vår bibliotekskatalog JULIA. Zeitgeist får liksom sammanfatta olika typer av händelser och statistiska resultat i systemet. Library Things Zeitgeist är en given förebild.

Till en början endast en lista över våra mest utlånade titlar. Men när jag jobbade i infodisken i helgen fick jag tid att utöka med en lista över de vanligaste sökningarna den senaste veckan. Jag passade även på att länka in de senaste titlarna från ett av våra nyförvärvsflöden och göra reklam för en ny encyclopedi. Så nu slumpas olika listor och ”reklam” fram på startsidan i JULIA. Förhoppningsvis kommer vi att fylla på med fler systemgenererade listor och utvalda nyheter (att vi arbetar för lite redaktionellt med våra förvärv är en annan fråga som jag känner mycket för just nu).

Dessa listor lyfter bibliotekets resurser, skapar en känsla av att det händer något på webbplatsen och konkretiserar bibliotekets samlingar. Om det dessutom leder till att någon hittar något de inte tänkt på så är det en given vinst.

Jag hoppas på att kunna göra saker även i den bibliografiska vyn. T ex att konkretisera ämnesord genom att visa de tre senaste inkomna titlar med det ordet eller varför inte en cover-flow-browse-view av hyllan som en bok står på som University of Huddersfield har. De har även ett fint keyword cloud på sin startsida i katalogen.

University of Huddersfield går även i frontlinjen för att dela ut och tillgängligöra statistik från sin katalog. Här kan man se hur deras böcker och poster använts. Ännu bättre är att man kan använda denna och i drömmens värld skulle man kunna koppla ihop deras användningsstatistik med sin egna och bygga mega-rekommendationsunderlag av intergalaktisk betydelse :)

Vi har en massa fiffig data i våra system som inte utnyttjas. Nu måste vi bli bättre på att bearbeta den och använda. Det hjälper våra användare och gör våra system attraktivare. Något som även forskningsbiblioteken är i behov av…

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

  

  

  

Get Adobe Flash player