Library Game 4

För ett par år sedan var jag på Computers in Libraries. Jag skrev om det här på bloggen. Jag minns att ett av spåren, något av åren, handlade om gaming. På den tiden fanns det stora förhoppningar om att biblioteken på något vis skulle kunna använda spelformen för att nå ut till sina användare. Lär dig saker om biblioteket, hur man hittar information och ha roligt under tiden. Typ. Problemet var bara att det var ganska svårt att komma på några bra spel, som folk faktiskt skulle vilja spela.

Magnus Ilvered på Högskolebiblioteket i Jönköping tänkte intensivt kring möjligheterna för högskolan och biblioteket att synas i spel. På hans initiativ skapade bla a Högskolan i Jönköping en karaktär i Project Entropia i syfte att marknadsföra skolan. Jag gjorde något memory-spel och ett wheel of fortune som användes vid ett par tillfällen för att locka studenter att närma sig biblioteket vid introduktioner och öppet hus. Jag minns att jag letade febrilt efter någon förlaga till spel för utbildningen. Alltså typ någon form av quiz som man kunde ta. Det fanns några exempel, men inget som i sig var så lockande att man kunde tänka sig att folk frivilligt skulle vilja använda dem. Idag tror jag allt det där är glömt och begravt (men inte Magnus givetvis!).

I alla fall. En av sakerna som man tog upp på CIL det året handlade om hur man skapar engagemang kring ett spel. I princip kommer jag ihåg att några av de starkaste motivationerna handlade om att synliggöra sociala relationer, att få erkännande och att få en positiv känsla. Mina kunskaper i ludologi är ganska grunda, men det verkade vettigt då och fortfarande. När jag tittar på de enkla Facebookspelen så verkar de verkligen nyttja sociala nätverk, att få utvecklas (levla/xp) och att man tar hand om saker som ger tillbaka något fint.

Häromdagen sprang jag på Lemontree. Ett spel som biblioteket vid University of Huddersfield fått anpassat av Running in the Halls Ltd. (RITH) . Det är gamla studenter och föreläsare vid universitetet som tagit fram spelet och det går ut på att samla poäng.

För varje handling som du gör t ex låna, lämna, reservera, låna om en bok, använda en e-resurs, boka grupprum osv. så får du poäng. Spelet har lite olika badges som man kan låsa upp och så finns det en topplista där man kan se vilka som har mest poäng. Helt klart intressant som koncept att få folk att känna att de får ett mervärde när de använder biblioteket (och i förlängningen universitetets faciliteter). Roligt koncept! Det skall bli intressant att se hur det tas emot av användarna.

Be Sociable, Share!

4 thoughts on “Library Game

 1. Reply Anders Fredriksson Jan 11, 2012 1:46 e m

  undrar om dom är villiga att sälja konceptet
  så ,am skulle kunna anpassa det till sitt eget bibliotek?

 2. Reply daniel.forsman Jan 11, 2012 1:51 e m

  Jag träffar Dave Pattern nästa vecka. Jag kan fråga honom hur det hela är uppsatt. Återkommer med lite info efter ALA.

 3. Reply Marie Jan 11, 2012 3:06 e m

  Intressant!

 4. Reply Daniel Jan 11, 2012 10:15 e m

  Läste en fascinerande artikel om FarmVille-satiren ”Cow Clicker” häromdagen, apropå motivation och belöning. Ian Bogost, mannen bakom spelet, formulerade sig ganska träffande om gamification:

  “Businesses can employ new cow-clicking mechanics such as clicking a cow to distract customers from the vapid pointlessness of their products and services.”

  Artikeln, som är klart läsvärd, finns här: http://www.wired.com/magazine/2011/12/ff_cowclicker/all/1

Leave a Reply

  

  

  

Get Adobe Flash player