OCLC WorldShare™ License Manager

Via Library Technology Guides fick jag läsa om OCLC WorldShare™ License Manager, den komponent som i OCLC:s webscale-bibliotekssystem skall ta hand om ERM och länkserverfunktionerna.

Det skall bli mycket intressant att under 2012 kunna jämföra de kommande webscale-systemens upplägg. Att slå ihop ERM och Länkserver till en tjänst verkar i mina ögon vettigt. Man nyttjar kopplingar till Discoverylagret i form av WorldCat och det är väl naturligt att WorldCat utgör den centrala knowledge-basen som man bygger resterande tjänster kring.

Today OCLC WorldShare License Manager delivers:

 • An OpenURL link resolver
 • Management of terms of use by type of resource, including:
  – Interlibrary loan
  – Course reserves
  – Archival materials
  – Perpetual access
  – Remote access
  – Post-cancellation access
  – Copying and sharing
 • A to Z journal list
 • A citation finder tool for articles
 • An API Web Service for the WorldCat knowledge base

Den stora fördelen med att nyttja flera av tjänsterna från OCLC inom ramen för deras webscale-tjänster ser ut att bli möjligheterna att nyttja det centrala datat och att man slipper skyffla data mellan system. En annan sak som jag inte tror man skall underskatta är möjligheten till integration med EzProxy som är en kommande funktionalitet och möjligheten att skilja på listning av e-böcker, tidskrifter och databaser (paket).

För den hugade har OCLC ett webinar inplanerat den 6:e mars

Be Sociable, Share!

Leave a Reply

  

  

  

Get Adobe Flash player