OCLC WorldShare Management Services Demonstration: Circulation and Discovery 3

Att spendera en onsdagsafton med att lyssna på OCLC berätta om deras webscale Circulation and Discovery låter kanske inte som en höjdare. Men det gäller ju att passa på när OCLC öppnar upp och visar lite mer av sitt webscale-koncept för bibliotekssystem. Inte minst i dessa dagar av systemöversyn och planer för framtiden (#front2014). Det här var den första av två planerade webinarer. Nästa äger rum den 6 mars klockan 20.00 och handlar om Acquisitions and License Manager. Det är bara att registrera sig och haka på om man är intresserad (du lär dock hamna i OCLC register).

Mitt främsta intresse med det här webinaret var cirkulationen för jag har inte sett så mycket av webscale-cirkulation och hur man tänkt sig det hela. En skillnad mellan OCLC och t ex Ex Libris är deras generella ansats. Där Ex Libris har en tydlig nisch mot akademiska bibliotek riktar sig inte OCLC mot någon specifik bibliotekssektor. Det får naturligtvis konsekvenser i upplägget. Samtidigt så är det väl en rimlig fundering om man kan göra cirkulation på så många olika vis och om det skiljer sig mellan bibliotekstyper. Spontant tänker jag att det borde väl vara samma – samma. Men i takt med att frågorna under webinaren strömmade in från olika bibliotekstyper började jag höra om ganska skilda behov som påverkar underliggande strukturer. T ex kan man länka ett barns lånekort till en förälders konto. Inte en fråga jag tänkt på i första hand men en funktionalitet som verkar vettig på ett folkbibliotek.

Det första intrycket är att man tagit den traditionella windowsklienten för cirkulation och stoppat den i en webbläsare. Man verkar ha utgått väldigt mycket från hur man arbetar idag (igår?) och fokuserat på att få med existerande funktionalitet och arbetsflöden in i den webbaserade hostade miljön. Mycket av inställningarna för policys och definitioner ställs in i en annan modul av en förmodad systembibliotekarie (traditionellt upplägg) och det verkar vara mycket som är profilstyrt. Jag anar stora möjligheter och utmaningar att trimma in dessa.

Möjligheterna till att anpassa gränssnittet, arbetsflödena och funktionerna verkar än så länge vara begränsade, t ex gick det inte i nuvarande version anpassa kvittoutskrifterna. Jag vågade inte fråga om flerspråkighet… men eftersom man bygger en version av systemet till Bibsys så borde det finnas med på agendan.

Ungefär 20 minuter av den planerade timmen gick till cirkulationen, så man kan inte säga att det blev en speciellt djup genomgång. Men av det som jag kunde se så finns det samma tendens som jag sett på några andra ställen. Hierarkiska roller och rättigheter. Arbetsflöden med ganska många steg och klick. Det blir många anrop till systemet som gör att det blir väldigt beroende av snabba svarstider. Men en absolut fördel med systemet är att det enligt uppgift är i produktion på flera ställen och att man kör det skarpt. Så då borde man kunna hitta riktiga bibliotek som kör systemet om man vill höra hur det fungerar på riktigt.

Visningen gled sedan över på Discovery och WorldCat Local. Jag lyssnade lite halvhjärtat får jag erkänna (om man är sugen att titta så är Brantford ett exempel). Det verkar vara ett lika kompetent Discoverysystem som konkurrenterna. Det mest intressanta var integrationen mellan front-end och back-end i form av låntagarinformation, holds, requests, etc. Det såg smidigt och fungerande ut med hjälp av NCIP.

I slutändan blev det 40 minuter Discovery och 20 minuter Circulation. Jag hade gärna sett omvända förhållanden. Precis som med Alma känns det som om det är ett upplägg som gynnas av att man samlar sina system under samma paraply. Det är då man drar störst nytta av integration mellan front och back-end och för att få bäst utväxling på total cost of ownership bör man nog gå All in i konceptet med OCLC WorldShare Management Services. Lite tidigt att säga om det är en bra idé eller inte men utbudet av tjänster och data är rikt hos OCLC.

Be Sociable, Share!

3 thoughts on “OCLC WorldShare Management Services Demonstration: Circulation and Discovery

 1. Reply Anders Söderbäck Feb 8, 2012 10:17 e m

  Som bekant är jag skeptisk till tanken på att samla alla sina system under ett och samma paraply. Det finns ju flera skäl till det, men framför allt tror jag inte det kommer fungera. Till skillnad från Carl Grant tror jag det är drömmen om integrerade bibliotekssystem är naiv, inte drömmen om interoperabilitet. Verkligheten är för komplex. (Interoperabilitet är f.ö. en kamp, inte en dröm.)

  Jag är också ganska skeptisk till ”reduce TCO” som mål med bibliotekssystem. Målet bör vara att maximera nytta, inte reducera kostnad. Men ett enkelt billigt cirkulationssystem vore oerhört intressant! Spännande nog hade vi besök från OCLC för några veckor sedan som pratade mer om möjligheten att köpa komponenter än att köpa hela paketet. Han kanske hade läst på när jag förstod att han skulle få träffa mig…

  En annan, kanske mer konstruktiv fundering jag har är om (gårdagens modell av) cirkulation verkligen funkar ihop med webscalekonceptet. Skalfördelarna vinner man ju på masshantering. Men då kan man inte bygga systemet för en massa lokal konfigurering och rolltilldelning utan istället satsa på strömlinjeformning och förenkling.

 2. Reply daniel.forsman Feb 9, 2012 7:42 f m

  När systemleverantören för fram sänkt TCO som ett av de starkaste motiven för SaaS-lösningarna så talar de även i egen sak vilket de inte för fram så mycket. Idag har Ex Libris t ex 9 eller så Stand Alone produkter som ligger på servrar ute hos kunder där de för många jobbar med support och uppdateringar. 9 system som skall utvecklas, buggfixas och gullas med. Det blir en hel del resurser även på den sidan.

  Komponenttänket (eller att köpa enskidla tjänster som man kan koppla ihop med andra system) var inget som man diskuterade ur cirkulationsperspektiv i den här webinaren. Däremot utifrån ett Discoveryperspektiv under förutsättning att back-end kunde prata protokoll som WC förstod.

  Det sista du skriver tror jag är nyckeln till hur man i slutändan kommer behöva sälja webscale cirkulationen. Det här är stordrift där mängder av lokala undanag inte finns. I alla fall inte till en början. Intressant nog har jag inte hört någon säga samma sak som t ex Serials Solutions säger om Summons gränssnitt. ”Om du har speciella behov och inte gillar vårt gränssnitt är det fritt fram att bygga själv på våra API:er”.

  Att leverantörerna börjar exponera andra typer av API:er än de för utsökning är ett måste om vi skall dra nytta av SoA och bli något mer än ett marknadsföringsema.

 3. Reply Anders Feb 9, 2012 1:06 e m

  Ja, det är en intressant aspekt av det hela, att leverantörens TCO sänks. Förhoppningsvis slår det igenom även vad gäller prislappen för kunderna. När leverantörerna pratar om att sänka TCO får jag alltid intrycket av att de menar ”du betalar oss mer, men kan göra dig av med dina lokala systemadministratörer.” Det vore dock intressant om Alma kom med en lägre prislapp än Aleph!

  I praktiken tror jag inte att någon av de existerande leverantörerna klarar av att göra om modellen för hur cirkulation fungerar. De anpassar sig för mycket till vad existerande kunder säger. Jag skulle vilja se en ny aktör med en strategi helt motsatt ExLibris, som istället för att jaga de stora akademiska biblioteken gick efter den långa svansen av småbibliotek med en enkel, snygg och billig modell. Kanske också med freemiumabonnemang för max 100 lån i veckan eller så. (Det hade räckt för min gamla arbetsgivare Västmanlands Läns Museum.)

  Jag håller helt med om API:erna.

Leave a Reply

  

  

  

Get Adobe Flash player